ဓာတ္ေျမၾသဇာျဖင့္ ႀကီးျပင္းေသာ ဟင္းရြက္စိမ္းမ်ား၏ အႏၱရာယ္

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စိမ္းမ်ားကို စားျခင္းဟာ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ ေသာ စားေသာက္မႈ ျဖစ္ေသာ္လည္း ၄င္းတို႔ဟာ ဆိုးဝါးျပင္းထန္ သည့္ ေသြး ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ အခြင့္အလမ္းကို မ်ားေစေၾကာင္း ထိုင္ဝမ္ဆရာဝန္ တစ္ဦးက သတိေပးေျပာဆိုလိုက္ပါ တယ္။
ဆီးႏွင့္ေက်ာက္ကပ္အထူးကု ဆရာဝန္ျဖစ္ေသာ ထိုသူ၏ ေျပာဆို ခ်က္အရ မၾကာေသးခင္က ေဆး႐ံု ေရာက္လာတဲ့ အမ်ိဳးသမီးတစ္ဦးဟာ Acute Methemoglobinaemia လို႔ေခၚတဲ့ ေသြးအားနည္းေရာဂါတစ္ခု ကို ခံစားခဲ့ရပါတယ္။ ေသြးနီဥမ်ား အတြင္း ေအာက္စီဂ်င္သယ္ယူႏိုင္ ေသာ ေမာ္လီက်ဴးမ်ား မထုတ္လုပ္ ႏိုင္တဲ့ ျပႆနာျဖစ္ပါတယ္။
သူမ စားေသာက္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားဟာ ဓာတ္ေျမဩဇာတစ္ခု ျဖစ္ သည့္Nitrites ႏိုက္ထ႐ိုက္မ်ားကို လြန္လြန္ကဲကဲ သံုးစြဲကာ စိုက္ပ်ိဳးထားျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ အဆိုပါေရာဂါကို ျဖစ္ေစေသာ အမ်ားဆံုးအေၾကာင္းရင္းကေတာ့ Nitrates ႏိုက္ထရိတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္ေသာ စားစရာမ်ားျဖစ္သည့္ ထပ္ျဖည့္ပစၥည္း (Additives) မ်ား ျဖစ္ပါတယ္။
၄င္းတို႔ကို ေဟာ့ေဒါ့၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ စသည္တို႔ထဲတြင္ တာရွည္အထားခံေအာင္ ထည့္ေလ့ရွိပါတယ္။ ထိုင္ဝမ္ကြ်န္းတြင္ အပင္မ်ား ရွင္သန္ႀကီးထြားေစရန္အတြက္ ႏိုက္ ထရိတ္ အေျမာက္အျမားပါဝင္ေသာ ဓာတ္ေျမဩဇာမ်ား သံုးေလ့ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ယခုေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ လူနာဟာ ႏွစ္ ရွည္လမ်ား သက္သတ္လြတ္ စားလာ ခဲ့ၿပီးေနာက္မွ အဆိုပါေရာဂါရလာျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ေခါင္းမူးျခင္း၊ ေမာပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ ႏႈတ္ခမ္းမ်ားျပာလာျခင္း၊ အသက္႐ွဴရခက္ျခင္း၊ ႏွလံုးခုန္ျမန္ျခင္း
စသည္တို႔ကို ခံစားခဲ့ရပါတယ္။ ေအာက္စီဂ်င္ကုထံုး ေပးၿပီးေနာက္မွ ျပန္ေကာင္းလာခဲ့ရပါတယ္။
စံခ်ိန္စံညႊန္းမ်ားအရ အစားအ ေသာက္မ်ားတြင္ ႏိုက္ထ႐ိုက္ အမ်ား ဆံုးပါဝင္ခြင့္ျပဳသည့္ ပမာဏ ၂၀ဝ၀ ppm ျဖစ္ေသာ္လည္းစစ္တမ္းေကာက္ ယူခဲ့ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ၂၀ဝ၀ဝ ppm အထိပါဝင္ေနေၾကာင္း သိရပါတယ္။
FDA ရဲ႕ သတိေပးခ်က္အရ အသက္ ၆ လေအာက္ ကေလးငယ္ မ်ားဟာ ေသြးေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြား လြယ္ေၾကာင္း၊ ထို႔ေၾကာင့္ ႏိုက္ထရိတ္ ပမာဏမ်ားစြာပါဝင္ေနသည့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား လံုးဝမေကြ်းသင့္ ေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ထားပါတယ္။

Yoyarlay ။

No comments:

Post a Comment